X

Biografi

Kolonien startades för en spelning på Zanzibar, Tanzania år 2010, och sedan dess har utvecklingen gått snabbt.

Bröderna Erik och Arvid Rask hade tidigare spelat ihop med Mischa Grind under namnet Clockwise, men efter ett par semestrar på sommarstället i Halland tillsammans med kusinen Anna Möller började en ny idé sakta växa fram. Och när erbjudandet att spela på en festival på Zanzibar kom, så följde Anna med.

Tanken var egentligen att bara göra en enda spelning, men när de gick av scenen fick de två nya erbjudanden om gig, som i sin tur ledde till ännu fler konserter. Det blev en månadslång vistelse i landet, vilket gav tid för de fyra bandmedlemmarna att skriva sina första låtar ihop.

Vad som först förenade bandet var deras gemensamma intresse för politik och vikten de alla lade i texterna, som ur ett brett perspektiv lägger sig i samhället och ställer frågor om sökande, omställning och livets kärna. Samt kärleken till folk, pop och roots musik, ur vilken de hämtade mycket av sin inspiration.
Med Annas röst och fiol adderat hittade så Koloniens karaktäristiska musik och stämsång hem.

Väl tillbaka i Sverige igen blev de prisade som ÅRETS UNGA FOLKMUSIKBAND, 2011, och fick skivkontrakt med Nataraj Records.
De släppte en uppmärksammad debutskiva 2012 på bolaget, som följdes av en omfattande turné i Sverige, Norge och Kroatien.

För detta album blev Kolonien också utsedda till ÅRETS NYKOMLING på Folk- & Världsmusikgalan, 2013. Vilket fick bokningar till festivaler från hela Sverige och gästspel utomlands att strömma in.

Detta etablerade gruppen som ett av de mest framstående unga banden på folk- & roots scenen idag och fick en bred publik att dras till bandet, både i Sverige och utomlands.

2013 släppte de EP:n Sammanhang, som en upptakt till sitt nästkommande album Drömmarnas Land. En skiva som släpps den nionde April 2015.

De har nu över 250 (!) spelningar i åtta olika länder bakom sig, och har kallats Sveriges flitigaste folkband. Inte bara för sina turnéer, utan också för andra uppmärksammade projekt, till exempel Världens Band, som Kolonien ligger bakom.

Resan fortsätter – följ med!

kolonien-bg-15-02